6 Συμβουλές διαδικτυακής ασφάλειας - Ασφάλεια για τα Windows

6 Συμβουλές διαδικτυακής ασφάλειας για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Λίγοι χρήστες έχουν διαβάσει συμβουλές διαδικτυακής ασφάλειας σε κάποια ιστοσελίδα και ακόμα λιγότεροι – δυστυχώς – έχουν ακούσει για τα εγκλήματα που διαπράττονται καθημερινά στο διαδίκτυο. Αυτό το γεγονός από ότι φαίνεται δεν πρόκειται να αλλάξει.

Σύμφωνα με κάποιες μελέτες αποδεικνύεται ότι οι επιθέσεις στο διαδίκτυο αυξάνονται με απίστευτο ρυθμό κάθε χρόνο, καθώς οι χάκερ γίνονται όλο και πιο ικανοί. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μάθετε πως να προστατεύετε την επιχείρησή σας καλύτερα από διάφορες απάτες στο διαδίκτυο.

Αλλά ποιες συμβουλές διαδικτυακής ασφάλειας μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε την ασφάλεια σε έναν κόσμο όπου το έγκλημα στο διαδίκτυο αυξάνεται καθημερινά;

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο με μερικές αποτελεσματικές συμβουλές διαδικτυακής ασφάλειας που μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε εσάς και τα δεδομένα σας ασφαλή από βλαβερούς παράγοντες!

1.Συμβουλές Διαδικτυακής Ασφάλειας - Βελτιώστε την ασφάλεια της επιχείρησής σας με ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης

Σε αρκετές περιπτώσεις, η εισβολή από χάκερ σε ένα σύστημα ώστε να κλέψουν δεδομένα μέσω κωδικών πρόσβασης είναι μια διαδικασία σχετικά απλή για αυτούς.

Δυστυχώς, πολλοί εργαζόμενοι δεν καταλαβαίνουν πώς να δημιουργούν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και δυστυχώς πολλές φορές ΔΕΝ θέλουν.

Το αποτέλεσμα είναι ότι χρησιμοποιούν μερικούς από τους πιο συνηθισμένους κωδικούς πρόσβασης στον κόσμο, τους οποίους κάθε ενημερωμένος χάκερ στον διαδίκτυο μπορεί εύκολα να μαντέψει με ένα απλό πρόγραμμα δοκιμής κωδικών πρόσβασης.

6 Συμβουλές Διαδικτυακής Ασφάλειας - Ασφάλεια Και Προστασία Δεδομένων

Από την άλλη πλευρά, πολλοί άνθρωποι έχουν λάθος ιδέα για το πώς μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης. Έτσι, μια από τίς πρώτες και πιο βασικές συμβουλές διαδικτυακής ασφάλειας είναι να χρησιμοποιείτε περίπλοκο συνδυασμό μεταξύ κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων, αριθμούς και σύμβολα.

Το πρόβλημα των κωδικών μπορεί να λυθεί με αυτόν τον τρόπο έχοντας ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που θα σας προστατεύσουν σίγουρα περισσότερο από διάφορες απάτες στο διαδίκτυο.

Ένας σωστός τρόπος για να κάνετε τους κωδικούς πρόσβασης όσο το δυνατόν πιο ισχυρούς είναι να τους κάνετε και μεγαλύτερους σε ψηφία. Είναι σημαντικό να απαιτήσετε από τους εργαζομένους σας να έχουν μεγάλους κωδικούς πρόσβασης που δεν αποτελούνται μόνο από πεζά γράμματα.

Πχ, μπορεί να είναι αρκετά εύκολο ένας υπάλληλός σας να θυμάται έναν κωδικό πρόσβασης 20 χαρακτήρων εάν ο κωδικός αυτός είναι μια πρόταση από μία φράση ή το αγαπημένο του τραγούδι και απλά αντικαθιστώντας τα γράμματα “i” με το αριθμό “1” ή τα γράμματα “o” με τον αριθμό “0”. Επιπλέον, τέτοιοι κωδικοί πρόσβασης είναι συνεπώς πιο δύσκολο να κλαπούν από εγκληματίες του διαδικτύου.

2.Συμβουλές Διαδικτυακής Ασφάλειας - Προστασία δεδομένων με σύγχρονα τείχη προστασίας

Με την πάροδο των χρόνων, τα τείχη προστασίας έχουν γίνει όλο και πιο δυνατά και ασφαλή. Στις μέρες μας, το κατάλληλο τείχος προστασίας μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο κατά των δικτυακών επιθέσεων όπως είναι οι ιοί.

Δυστυχώς, δεν αξιοποιούν όλοι στο έπακρο αυτά τα ισχυρά εργαλεία που παρέχει ένα τείχος προστασίας.

Η δεύτερη από τις πιο βασικές συμβουλές διαδικτυακής ασφάλειας είναι να αποκτήσετε ένα σύγχρονο τείχος προστασίας και να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί σε όλα τα συστήματά σας.

6 Συμβουλές Διαδικτυακής Ασφάλειας - Τείχος Προστασίας

Εάν δεν λειτουργεί σε όλα τα συστήματα σας και είναι απενεργοποιημένο σε κάποια, τα δεδομένα σας και πάλι είναι ευάλωτα στους χάκερ.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, άλλο λάθος που κάνουν συχνά οι επιχειρήσεις με τα τείχη προστασίας είναι ότι τα απενεργοποιούν. Αν και μερικές φορές είναι σημαντικό να μπορείτε να απενεργοποιείτε ένα τείχος προστασίας για κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες που έχετε να κάνετε είναι εξίσου σημαντικό να θυμόσαστε πάντα να το ενεργοποιείτε ξανά.

Ποτέ δεν μπορείτε να γνωρίζετε εάν κάποιος υπάλληλος της επιχείρησής σας ίσως να χρειάστηκε να απενεργοποιήσει το τείχος προστασίας για μια σύντομη στιγμή.

Επομένως, είναι απαραίτητο για κάθε υπάλληλο της επιχείρησής σας να κατανοήσει πόσο σημαντικό είναι πάντα να ενεργοποιεί ξανά το τείχος προστασίας.

3.Συμβουλές Διαδικτυακής Ασφάλειας - Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σας να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας

Η τρίτη από τις πιο βασικές συμβουλές διαδικτυακής ασφάλειας αφορά τον “χρήστη”, πολλοί χάκερ βρίσκουν ευκολότερο να αποκτήσουν πρόσβαση στα συστήματα μιας επιχείρησης ξεγελώντας τον χρήστη και όχι το μηχάνημα με το οποίο εργάζεται ο χρήστης.

Εάν ακόμη και ένας από τους υπαλλήλους ή τους διαχειριστές μιας επιχείρησης πέσει θύμα σε ένα email απάτης, ένας χάκερ μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα της επιχείρησης.

Οπότε, είναι πολύ σημαντικό όλοι στην επιχείρησή σας να ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία για την προστασία και διασφάλιση των δεδομένων της επιχείρησής σας.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να μην διαμοιράζονται ευαίσθητες πληροφορίες μέσω email, ανεξάρτητα από το πόσο πειστικό είναι το email που έχουν λάβει ή τι ακριβώς πληροφορίες ζητά.

4.Συμβουλές Διαδικτυακής Ασφάλειας - Εξασφαλίστε περισσότερη προστασία με τις ενημερώσεις λογισμικού

Εφόσον χρησιμοποιείτε λογισμικό που είναι πλήρως ενημερωμένο, θα έχει σίγουρα και ενσωματωμένα μέτρα ασφάλειας κατά των επιθέσεων στο διαδίκτυο. Ωστόσο, εάν το λογισμικό σας δεν είναι πλήρως ενημερωμένο, είναι πιθανώς ευάλωτο στις παραπάνω επιθέσεις.

Βεβαιωθείτε λοιπόν, ότι όλο το λογισμικό σας είναι ενημερωμένο. Επιπλέον, σαν έξτρα μέτρο προστασίας σιγουρέψετε ότι όλο το λογισμικό της επιχείρησής σας μπορεί να ενημερώνεται αυτόματα στο μέλλον.

5.Συμβουλές Διαδικτυακής Ασφάλειας - Βελτιώστε την επιχειρηματική σας ασφάλεια κρατώντας εφεδρικά δεδομένα

Το ransomware είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη διαδικτυακού εγκλήματος. Οι χάκερ έχουν ως κύριο σκοπό να κλέψουν (κλειδώσουν) τα δεδομένα σας, οπότε να είναι σχεδόν αδύνατο να λειτουργήσετε την επιχείρησή σας ομαλά, χάνοντας αυτά τα δεδομένα από τα συστήματά σας.

Το επιπλέον κακό είναι ότι οι επιχειρήσεις πολύ συχνά πρέπει να πληρώσουν κάποιο χρηματικό ποσό για να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στα δεδομένα τους (όχι εγγυημένα).

Εννοείται ότι αυτό μπορείτε να το αποφύγετε δημιουργώντας συχνά αντίγραφα ασφαλείας δεδομένων χωρίς να χρειαστεί να πληρώσετε για να τα πάρετε πίσω.

6.Συμβουλές Διαδικτυακής Ασφάλειας - Να είστε έτοιμοι να ανακτήσετε τα δεδομένα σας

Ένας άλλος τρόπος ώστε να προφυλαχτείτε από ransomware είναι να έχετε γρήγορους και εναλλακτικούς τρόπους για την ανάκτηση των δεδομένων σας όπως είναι το backup στο cloud ή η επαναφορά προηγούμενης ημερομηνίας από NAS.

Έτσι και να πέσετε θύμα απάτης από ransomware μέσω του cloud ή του NAS θα έχετε τα αρχεία σας ασφαλή χωρίς να χρειαστεί να πληρώσετε ώστε να τα πάρετε πίσω.

Ελπίζουμε ότι καταφέρατε να αποκομίσατε κάτι χρήσιμο από αυτό το σύντομο άρθρο σχετικά με μερικές από τις πιο σημαντικές συμβουλές διαδικτυακής ασφάλειας που μπορείτε να εφαρμόσετε για να προστατευθείτε. Αν και μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να μάθουμε και να ενσωματώσουμε καλύτερους τρόπους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, κάτι τέτοιο είναι μια επένδυση στην ασφάλεια που θα αποδώσει καρπούς για πολλά χρόνια ακόμα.

Εάν θέλετε εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη ώστε να βελτιώσετε τα μέτρα ασφάλειας που έχετε ή δεν έχετε και να διασφαλίσετε ότι δεν θα χάσετε τα δεδομένα σας θα ήταν βέλτιστο να απευθυνθείτε σε κάποια εταιρεία όπως η AiO για την τεχνική σας υποστήριξη.

Share it

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Skype
WhatsApp
Telegram
Email
Scroll to Top