Πρότυπο Wi-Fi 7 - Συσκευές

Νέο πρότυπο Wi-Fi 7 είναι έτοιμο από τις αρχές του 2024

Τρία χρόνια αναμονής για το Wi-Fi 7, ένα νέο και βελτιωμένο πρότυπο είναι αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς το τελευταίο Wi-Fi πρότυπο ήταν το Wi-Fi 6e που κυκλοφόρησε επίσημα το 2020. Σύμφωνα με την Wi-Fi Alliance (μέσω Tom’s Hardware), αυτή η μακρά αναμονή επιτέλους τελείωσε.

Η πολυαναμενόμενη προδιαγραφή που έχει το νέο πρότυπο Wi-Fi 7 πρόκειται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024. Η Wi-Fi Alliance, ως εταιρεία πιστοποίησης προτύπων Wi-Fi, ενημέρωσε ότι οι συσκευές που θα χρησιμοποιούν το νέο πρότυπο Wi-Fi 7 εισέρχονται στην αγορά.

Συνεπώς, το νέο πρότυπο Wi-Fi 7 φαίνεται πως θα διευκολύνει τη διαλειτουργικότητα σε όλο το κόσμο και θα έχει εξαιρετικά προηγμένες επιδόσεις Wi-Fi στην επόμενη εποχή των συνδεδεμένων συσκευών. Αλλά πώς ακριβώς θα μοιάζει αυτή η προηγμένη απόδοση για εμάς;

Θα δούμε παρακάτω τι ακριβώς θα πρέπει να γνωρίζουμε.

Πώς θα βελτιωθεί το νέο πρότυπο Wi-Fi 7 σε σχέση με το Wi-Fi 6/6e;

Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το νέο πρότυπο Wi-Fi 7 προσφέρει ταχύτητες έως και 40 Gbit/s, περίπου 4,8 φορές ταχύτερες από το Wi-Fi 6.

Για να επιτύχει αυτές τις ταχύτητες, το νέο πρότυπο Wi-Fi 7 χρησιμοποιεί τρεις ζώνες συχνοτήτων (2,4 GHz, 5 GHz και 6 G Hz) και πλάτος καναλιού 320 MHz και 4096-QAM.

Τα υπερευρεία κανάλια 320 MHz θα παρέχουν διπλάσια απόδοση από το Wi-Fi 6 και το 4096-QAM μπορεί να παράγει 20% υψηλότερους ρυθμούς μετάδοσης σε σύγκριση με το 1024-QAM του Wi-Fi 6.

Πρότυπο Wi-Fi 7 - Σύνδεση Συσκευών

Επίσης, το νέο πρότυπο Wi-Fi θα χρησιμοποιεί λειτουργίες όπως το MU-MIMO και το OFDMA, που ξεκίνησαν το Wi-Fi 6 και το Wi-Fi 6e, για να βελτιώσει τις ταχύτητες σύνδεσης.

Η Wi-Fi Alliance (μέσω Tom’s Hardware), επισημαίνει ότι με αυτές τις ταχύτητες, το νέο πρότυπο Wi-Fi θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι μια “ισχυρή εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό ενσύρματο Ethernet”.

Η Wi-Fi Alliance σε δημοσίευσή της γράφει: «Καθώς η ζήτηση των χρηστών για τεχνολογίες υψηλής χωρητικότητας, χαμηλής καθυστέρησης, όπως το AR/VR/XR, το cloud computing και το Industrial IoT αυξάνεται σε πολλούς τομείς της αγοράς, οι συσκευές που χρησιμοποιούν το νέο πρότυπο Wi-Fi 7 θα προσφέρουν βελτιστοποιημένη απόδοση, ακόμη και σε πυκνά περιβάλλοντα με εύρος συχνοτήτων 2,4 και 5 GHz.”

Το νέο πρότυπο Wi-Fi υπόσχεται χαμηλή καθυστέρηση απόκρισης και φαίνεται να στοχεύει στην αναπτυσσόμενη αγορά ακουστικών AR/VR/XR. Σε γενικές γραμμές θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο καλά τα ακουστικά του 2024, όπως το Vision Pro της Apple ή τα φημισμένα ακουστικά VR/XR της Samsung, αποδίδουν με το νέο πρότυπο Wi-Fi 7 σε σύγκριση με το Wi-Fi 6, δεδομένου βέβαια, ότι υποστηρίζουν το νέο πρότυπο.

Νέο πρότυπο Wi-Fi 7 - Επίλογος

Τέλος, υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι αντάπτορες (adapters) για υπολογιστές και δρομολογητές (routers) που είναι διαθέσιμοι σήμερα και περιέχουν τις τρέχουσες προδιαγραφές Wi-Fi 7 σε “Draft” μορφή.

Θεωρητικά, μετά από κάποια αναβάθμιση λογισμικού, οι συσκευές πλέον θα μπορούν να υποστηρίζουν το πλήρες νέο πρότυπο Wi-Fi και θα λειτουργούν χωρίς προβλήματα.

Βέβαια, σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε ή δεν ξέρετε πως πρέπει αυτό να γίνει απλώς καλέστε την τεχνική υποστήριξη για να σας βοηθήσει.

Share it

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Skype
WhatsApp
Telegram
Email
Scroll to Top