Χάκερ μπορούν να προσβάλλουν τον Google λογαριασμό σας - Χάκερ

Χάκερ μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στον Google λογαριασμό σας

Η απειλή αναφέρθηκε ότι αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά όταν ένας χάκερ δημοσίευσε ένα μήνυμα στο Telegram για τον επικίνδυνο τύπο κακόβουλου λογισμικού.

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο έχουν ανακαλύψει έναν τρόπο πρόσβασης στους λογαριασμούς Google των χρηστών χωρίς να παραβιάσουν τους κωδικούς πρόσβασης τους.

Σύμφωνα με μια έκθεση με τίτλο “Παραβίαση λογαριασμών Google: κακόβουλα προγράμματα αξιοποιούν μη τεκμηριωμένη λειτουργικότητα OAuth2 για την αρπαγή συνεδριών” από την εταιρεία ασφάλειας CloudSEK, οι χάκερ χρησιμοποιούν cookies τρίτων μερών για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε ιδιωτικά δεδομένα ανθρώπων – ακόμη και μετά τη διπλή επαλήθευση Google για τους χρήστες.

Η έκθεση που συντάχθηκε από τον ερευνητή απειλών ασφαλείας της CloudSEK, Pavan Karthick, λέει ότι η νέα απειλή “υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα και τους κρυφούς τρόπους των σύγχρονων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο”.

“Αυτό το τέχνασμα επιτρέπει συνεχή πρόσβαση στις υπηρεσίες Google, ακόμη και μετά την επαναφορά του κωδικού πρόσβασης ενός χρήστη. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση τόσο των τεχνικών ευπαθειών όσο και των πηγών ανθρώπινης πληροφορίας για να προλάβουμε τις αναδυόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο”, έγραψε η CloudSEK σε μια ανάρτηση στο blog που δημοσιεύθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2023.

Η απειλή αποκαλύφθηκε πρώτα όταν ένας χάκερ δημοσίευσε ένα μήνυμα στο Telegram για τον επικίνδυνο τύπο κακόβουλου λογισμικού, ανέφερε η Independent. Αναφέρεται ότι ο χάκερ ανέφερε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα των ανθρώπων μέσω cookies που χρησιμοποιούνται από ιστότοπους.

Προσοχή στην ασφάλεια της επιχείρησής σας, ενημερώστε άμεσα τα προγράμματα antivirus που έχετε και κάντε πλήρη ενημέρωση των προγραμμάτων σας.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να βοηθήσετε στην προστασία του εαυτού σας.

Γενικές προτάσεις για να προστατευθείτε

Γενικές προτάσεις αν έχετε πέσει θύμα

Μην πληρώνετε λύτρα.

Η πληρωμή λύτρων δεν εγγυάται ότι θα πάρετε πίσω τα δεδομένα σας και θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους χάκερ να συνεχίσουν τις παράνομες δραστηριότητες τους.

Μην μοιράζεστε τις πληροφορίες που σας ζητούν οι χάκερ.

Οι πληροφορίες που θα μοιράζεστε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να σας εκβιάσουν ή να σας απειλήσουν περαιτέρω.

Αναφέρετε την απάτη στην αστυνομία.

Αναφέρετε την απάτη στην αστυνομία. Η αναφορά της απάτης στην αστυνομία, όσο μικρή και να είναι, θα βοηθήσει τις αρχές να προσπαθήσουν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους χάκερ.

Τι πρέπει να κάνετε αν τελικά είστε θύμα χάκερ

"Η ασφάλεια είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί συνεχής επικαιροποίηση και αναθεώρηση των πολιτικών προστασίας, των διαδικασιών και των διαθέσιμων τεχνολογιών"

Share it

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Skype
WhatsApp
Telegram
Email
Scroll to Top