Λειτουργία S Mode στα Windows 10 - Φορητός υπολογιστής

Τι είναι η λειτουργία S Mode στα Windows 10 και πώς μπορείτε να την αφαιρέσετε;

Η Microsoft έχει κάνει μερικά παράξενα πράγματα με τα Windows όλα αυτά τα χρόνια. Τα Windows 10 S Mode είναι ένα από αυτά. Όλο και περισσότερο, βρίσκουμε φορητούς υπολογιστές που έχουν Windows 10 S Mode, αλλά δεν υπάρχει εξήγηση για το S Mode.

Επίσης, δεν υπάρχει τίποτα στις διαφημίσεις φορητών υπολογιστών που να μας ενημερώνει ότι μπορούμε να αφαιρέσουμε τα Windows από τη λειτουργία S και να έχουμε μια κανονική έκδοση των Windows 10.

Τι είναι η λειτουργία Windows 10 S Mode

Όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι μια έξτρα λειτουργία των Windows 10 σε αντίθεση με το κανονικό λειτουργικό σύστημα.
Δεν είναι ακόμη γνωστό τι σημαίνει το S, αλλά με βάση το μάρκετινγκ της Microsoft, θα μπορούσε να είναι για Ασφάλεια, Ταχύτητα,  ακόμα και ο όρος Σχολεία έχει ειπωθεί.

Ασφάλεια σε λειτουργία Windows 10 S Mode

Η λειτουργία Windows 10 S Mode διατίθεται στην αγορά ως πιο ασφαλής από τα πλήρη Windows 10.

Επιτρέπει μόνο την εγκατάσταση επαληθευμένων εφαρμογών της Microsoft από το Microsoft Store.

Αυτό περιορίζει τον αριθμό των διαθέσιμων εφαρμογών, αλλά δεν πρέπει να μας περιορίζει από το τι μπορούμε να κάνουμε.

Λειτουργία S Mode Στα Windows 10 - Ασφάλεια Στη Λειτουργία S Mode Στα Windows 10

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2019, υπήρχαν πάνω από 669.000 εφαρμογές στο Microsoft Store. Θα έπρεπε να μπορούμε να βρούμε αυτό που χρειαζόμαστε. Πολλές από τις καθημερινές μας εφαρμογές, όπως το Spotify, το Slack, το NetFlix και Microsoft Office βρίσκονται εκεί για να τις χρησιμοποιήσουμε.

Η λειτουργία Windows 10 S Mode χρησιμοποιεί επίσης το πρόγραμμα περιήγησης Microsoft Edge ως προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης ιστού και δεν σας δίνει την δυνατότητα να το αλλάξετε, βέβαια η Microsoft εμμένει στην έκθεση ασφαλείας του προγράμματος περιήγησης ιστού του NSS Labs του 2017, δηλώνοντας ότι ο Edge είναι πιο ασφαλής από τον Chrome ή τον Firefox. Ωστόσο αυτή η έκθεση είναι 3 ετών, επομένως είναι προς συζήτηση.

Η εργασία σε PowerShell, CMD και η προσαρμογή του μητρώου των Windows έχει αφαιρεθεί επίσης από τα Windows 10 S Mode για μεγαλύτερη ασφάλεια. Βασικά, εάν είναι εργαλείο σε επίπεδο διαχειριστή, δεν είναι σε λειτουργία S, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολο το χακάρισμα από τρίτους.

Ταχύτητα σε λειτουργία Windows 10 S Mode

Η Microsoft αναφέρει επίσης ότι η λειτουργία Windows 10 S Mode έχει μεγαλύτερη ταχύτητα από την κανονική λειτουργία των Windows, τουλάχιστον κατά την εκκίνηση.

Είναι εύλογος ο ισχυρισμός ότι εάν δεν χρειάζεται να φορτώσει πλήρως τα Windows 10, θα ξεκινήσει ταχύτερα από τα πλήρη Windows. Επίσης το πρόγραμμα περιήγησης ιστού Edge είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης για τη λειτουργία S και η Microsoft υποστηρίζει ότι είναι ταχύτερο από το Chrome ή τον Firefox για περιήγηση.

Και πάλι, αυτό είναι συζητήσιμο, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται στην περιήγηση στον Ιστό για να γίνει ένας οριστικός, αντικειμενικός ισχυρισμός όπως αυτός.

Μέγεθος και λειτουργία Windows 10 S Mode

Συγκριτικά με την κανονική λειτουργία, τα Windows 10 S Mode έχουν μέγεθος εγκατάστασης  περίπου 5 GB στον σκληρό δίσκο, ενώ μια πλήρης εγκατάσταση των Windows 10 μπορεί να κυμαίνεται από περίπου 20 GB έως 40 GB, ανάλογα με την έκδοση και τις δυνατότητες που έχετε επιλέξει. Αντίθετα η λειτουργία S μας εξοικονομεί τουλάχιστον 15 GB χώρου στη μονάδα δίσκου.

Θα αναλύσουμε παρακάτω, το λόγο που η λειτουργία S λειτουργεί εξίσου καλά ακόμα και στις ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος των Windows.

Η λειτουργία Windows 10 S Mode για σχολεία

Ο χώρος της εκπαίδευσης ίσως να είναι το κλειδί για την κυριαρχία ενός λειτουργικού συστήματος. Το λειτουργικό σύστημα που θα χρησιμοποιήσουν πρώτα οι νέοι χρήστες είναι πιθανό να είναι και το λειτουργικό σύστημα που θα προτιμήσουν αργότερα στη ζωή τους.

Όποιο λειτουργικό σύστημα και αν χρησιμοποιούν τα σχολεία για να διδάξουν δεξιότητες εργασίας, είναι πολύ πιθανό να είναι το λειτουργικό σύστημα που θα συναντήσουν και θα χρησιμοποιούν οι εργοδότες τους στην εργασιακή τους πορεία, έτσι όλοι οι νέοι εργαζόμενοι θα μπορούν να είναι πιο παραγωγικοί και πιο γρήγοροι.

Λειτουργία S Mode Στα Windows 10 - Η Λειτουργία Windows 10 S Mode Για Σχολεία

Αυτός είναι και ένας σημαντικός παράγοντας που έκανε την Microsoft να εξελιχθεί σε αυτό που είναι σήμερα. Στην αντίπερα όχθη η Google το γνωρίζει αυτό και προμηθεύει μικρά, γρήγορα και οικονομικά Chromebook στα σχολεία κατά πλήθος.

Η λειτουργία Windows 10 S Mode λοιπόν, είναι η απάντηση της Microsoft σε αυτή την κίνηση. Η ταχύτητα, η ασφάλεια και το μικρό μέγεθος των Windows 10 S Mode ταιριάζουν στη σχολική αγορά.

Επιπλέον, η λειτουργία S συνοδεύεται από ειδική υποστήριξη στον τομέα της εκπαίδευσης, με εργαλεία διαχείρισης όπως η εφαρμογή Set Up School PC’s. Υπάρχει επίσης το Microsoft Educator Center, όπου οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μπορούν να μάθουν περισσότερα για τα προϊόντα της Microsoft και τον καλύτερο τρόπο χρήσης τους στην τάξη.

Σε γενικές γραμμές, ένα ελαφρύτερο λειτουργικό σύστημα (με λιγότερες λειτουργίες) θα καταναλώνει και λιγότερη ενέργεια, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Η κεντρική ιδέα είναι ότι ένας μαθητής θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει όλη μέρα χωρίς να το επαναφορτίσει.

Γιατί πωλούνται περισσότεροι φορητοί υπολογιστές με λειτουργία Windows 10 S Mode

Μια υποψία που πλανάται στον “αέρα”, είναι επειδή μπορούν να πουληθούν φορητοί υπολογιστές με υλικό κατώτερης τεχνολογίας εάν τα Windows είναι εγκατεστημένα σε λειτουργία S.

Αυτό δεν είναι αναγκαία κακό! Εάν οι χρήστες χρειάζονται έναν φορητό υπολογιστή με Windows 10, αλλά δεν μπορούν να αγοράσουν ένα ακριβό μοντέλο με κανονικά Windows και πλήρεις δυνατότητες. Ουσιαστικά καθιστά τις συσκευές με Windows S Mode ανταγωνιστές έναντι των συσκευών Chrome.

Τα πλήρη Windows 10 και τα Windows που εκτελούνται σε λειτουργία S έχουν τις ίδιες ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος για εγκατάσταση. Οι συσκευές χρειάζονται τουλάχιστον έναν επεξεργαστή 1 GHz, τουλάχιστον 2 GB μνήμης RAM και 32 GB χώρο στον σκληρό δίσκο. Πρέπει να διαθέτουν κάρτα γραφικών συμβατή με DirectX 9 ή νεότερη έκδοση και ανάλυση οθόνης τουλάχιστον 800×600 pixel. Η μόνη επιπλέον απαίτηση που χρειάζεται η λειτουργία S είναι η δυνατότητα σύνδεσης της συσκευής στο διαδίκτυο κατά την αρχική ρύθμιση.

Γνωρίζουμε ότι αν είχαμε έναν φορητό υπολογιστή με αυτές τις ελάχιστες προδιαγραφές και προσπαθούσαμε να χρησιμοποιήσουμε Windows 10 Home, Pro ή Enterprise σε αυτό, θα τραβούσαμε τα μαλλιά μας. Θα ήταν σχεδόν άχρηστο. Έτσι, έχουμε υπολογιστές με πολύ μεγαλύτερες προδιαγραφές και φυσικά με πολύ μεγαλύτερο κόστος.

Πώς να αλλάξετε από τη λειτουργία Windows S Mode σε κανονική λειτουργία Windows 10

Τώρα που γνωρίζετε τι είναι η λειτουργία Windows 10 S Mode, έχετε την επιλογή να τα κρατήσετε ή να μεταβείτε στην πλήρη εμπειρία των Windows 10. Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την κανονική πλήρη έκδοση του λειτουργικού μας συστήματος Windows 10, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε τη λειτουργία S και να μεταβούμε σε κανονική λειτουργία όποτε θέλουμε. Επίσης δεν υπάρχει επιπλέον κόστος. Απλώς βεβαιωθείτε ότι η συσκευή σας μπορεί να το “αντέξει”.

Η πιο σημαντική προειδοποίηση είναι ότι μόλις μεταβούμε σε κανονική λειτουργία Windows 10, δεν μπορούμε εύκολα να επιστρέψουμε στη λειτουργία Windows 10 S Mode.

Αν δημιουργήσατε αντίγραφα ασφαλείας κατά η πρώτη εγκατάσταση του λειτουργικού σας στον υπολογιστή, τότε μπορείτε να επαναφέρουμε τον υπολογιστή σας σε λειτουργία S ξανά.

1. Πατήστε τα πλήκτρα Windows και X.  Στο μενού που ανοίγει, κάντε κλικ στις Ρυθμίσεις.

Λειτουργία S Mode Στα Windows 10 - Αλλαγή Σε Κανονική Λειτουργία Windows 10

2. Στο παράθυρο Ρυθμίσεις, κάντε κλικ στο Ενημέρωση και ασφάλεια.

Λειτουργία S Mode Στα Windows 10 - Άνοιγμα Ενημερώσεων Και Ασφάλειας

3. Στο παράθυρο Ενημέρωση, κάντε κλικ στην Ενεργοποίηση στην αριστερή λίστα.

Λειτουργία S Mode Στα Windows 10 - Επιλογή Ενεργοποίησης Από Την Ενημέρωση Και Ασφάλεια

4. Αναζητήστε την ενότητα Μετάβαση σε Windows 10 Home ή Μετάβαση σε Windows 10 Pro, κάντε κλικ στο Μετάβαση στο κατάστημα.

5. Το Microsoft Store θα ανοίξει στη σελίδα Switch out of S Mode. Κάντε κλικ στο κουμπί Λήψη. Μετά από μερικά λεπτά ή δευτερόλεπτα, θα εμφανιστεί ένα μήνυμα επιβεβαίωσης που δείχνει ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Ο υπολογιστής θα χρησιμοποιεί τώρα τα κανονικά  Windows 10 Home ή Windows 10 Pro.

Μπορούμε να επιστρέψουμε στα Windows σε λειτουργία Windows S Mode;

Με απλά λόγια, όχι, στην περίπτωση που δεν κρατήσατε κάποιο αντίγραφο ασφάλειας από την αρχική εγκατάσταση, δεν μπορεί να γίνει επαναφορά στα Windows 10 Mode S.

Σε κάθε περίπτωση, για να επαναφέρετε τα Windows 10 Mode S χωρίς θέματα και με εγγυημένη επιτυχία θα ήταν πιο βέλτιστο να επιλέξετε μια εταιρεία τεχνικής υποστήριξης η οποία θα αναλάβει να επαναφέρει τα Windows 10 Mode S για λογαριασμό σας.

Share it

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Skype
WhatsApp
Telegram
Email
Scroll to Top